اساسنامه چیست؟
کلیه ی شرکت های سهامی عام یا شرکت سهامی خاص باید دارای اساسنامه باشند. مهمترین رکن شرکتهای سهامی اساسنامه است که در آن خط مشی و سرمایه ی شرکت، هدف و نحوه ی فعالیت، وظایف هر یک از اعضای شرکت و هیئت مدیره، تعداد مدیران و نحوه ی انتخاب و مدت ماموریت و چگونگی تعیین جانشین مدیرانی که فوت یا استعفاء نموده و یا عزل می شوند تعیین می گردد.
بعبارت کلی اساسنامه، بعنوان شناسنامه یک شرکت است که به آن اعتبار و هویت می بخشد.
اساسنامه اصطلاحی است که بیشتر برای شرکت های سهامی عام و خاص و شرکت های تعاونی استفاده می شود و برای بقیه شرکت ها اعم از شرکت های تضامنی، شرکت های با مسئولیت محدود معمولا از اصطلاح شرکت نامه استفاده می شود.
شرکت نامه چیست؟ شرکتنامه سندی است که بین دو یا چند شریک بمنظور تشکیل شرکت تجاری تنظیم شده باشد. شرکتنامه در شرکت های با مسئولیت محدود مهم ترین رکن شرکت است، به طوری که عدم تنظیم آن سبب بطلان شرکت است. در شرکتنامه به هیچ وجه، بدون رضایت تمامی شرکا نمی توان تغییری ایجاد کرد.
تفاوت شرکت نامه با اساسنامه: شرکت نامه قرارداد تشکیل شرکت است و تفاوت آن با اساس نامه این است که شرکت نامه عقد قرار داد شرکت بوده و قصد و رضایت شرکا را برای تشکیل شرکت طبق اصول و شرایطی که در آن پیش بینی می شود، اعلام می کند.
ولی اساس نامه دستور العمل و سازمان شرکت است که در طول مدت فعالیت شرکت، به مانند آئین نامه قانون تجارت باید برای ثبت شرکت، تسلیم اداره ثبت شرکت ها شود.