بر اساس تعریف استاندارد حسابداری شماره ۳۵ با عنوان مالیات بر درآمد(مصوب سال ۱۳۹۷)، هنگام شناخت یک دارایی یا یک بدهی، واحد گزارشگر انتظار بازیافت(کسب منافع) یا تسویه(خروج منافع) مبلغ دفتری آن دارایی یا بدهی را دارد. اگر این احتمال وجود داشته باشد که بازیافت یا تسویه مبلغ دفتری مزبور، موجب شود پرداختهای آتی مالیات، بیشتر یا کمتر از زمانی باشد که بازیافت یا تسویه، آثار مالیاتی به همراه ندارد، واحد تجاری بدهی یا دارایی مالیات انتقالی شناسایی میکند.
طبق بند ۵۸ استاندارد حسابداری شماره ۱- ارائه صورتهای مالی(تجدیدنظر شده سال ۱۳۹۷)، چنانچه واحد تجاری، داراییها و بدهیها را در صورت وضعیت مالی به جاری و غیرجاری طبقهبندی کند، باید داراییهای (بدهیهای) مالیات انتقالی را به عنوان دارایی (بدهی) غیرجاری تلقی کند. بدیهی است چنانچه پرداختهای آینده مالیاتی بیشتر از زمان بازیافت باشد، موجب شناسایی بدهی مالیات انتقالی زیر سرفصل بدهی های غیرجاری و چنانچه کمتر باشد بایستی در سرفصل دارایی های غیرجاری با عنوان دارایی مالیات انتقالی شناسایی گردد.
داراییهای مالیات انتقالی، مبالغ مالیات بر درآمد قابل بازیافت در دورههای آتی در ارتباط با موارد زیر است:
الف. تفاوتهای موقتی کاهنده مالیات ؛
ب. انتقال زیانهای مالیاتی استفادهنشده به دورههای آتی؛ و
پ. انتقال اعتبارهای مالیاتی استفادهنشده به دورههای آتی.
به عبارت دیگر هر دو مالیات انتقالی(دارایی و بدهی) ذکر شده در صورت وضعیت مالی(ترازنامه) ظاهر میشود. در واقع هنگامی که یک شرکت برای یک دوره مالیاتی خاص اضافه هزینه کند این هزینه اضافه می تواند به عنوان دارایی مالیات انتقالی در نظر گرفته شود. اگر مالیات بیش از حد پرداخت شود یا به صورت پیش پرداخت داده شود می توان مقدار اضافه پرداخت شده را حساب کرد و در پرداختی های بعدی مالیات توسط این شرکت باید برای او مقداری تخفیف مالیاتی در نظر گرفت. پرداخت این هزینه های اضافی و پیش پرداخت ها به منظور مالیاتی انتقالی، به این جهت است که در آینده به موجب این کار برایشان کاهش بدهی مالیاتی به همراه داشته باشد.
دارایی مالیات انتقالی بطور ساده زمانی اتفاق می افتد که یک شرکت برای کاهش مالیات انتقالی در آینده اقدام به پرداخت بیشتر مالیات کند، که در نهایت این پرداخت بیشتر به صورت اعتبار مالیاتی به شرکت مورد نظر بازگردانده خواهد شد. درآینده مطالب مفصل تری در خصوص مالیات انتقالی ارائه می گردد.
اگر این مطلب برایتان مفید بوده، لطفا با بقیه دوستان و حسابداران هم به اشتراک گذاشته و نظرات ارزشمند خودتان را با ما درمیان بگذارید.
موفق باشید