به پایان سال نزدیک می شویم و یکی از تکالیف مهم واحد حسابداری مالی در این زمان از سال، محاسبه عیدی کارکنان می باشد.
البته بدین معنا نیست که فقط در پایان سال می توانیم محاسبات عیدی را انجام دهیم بلکه در پایان هرماه و با حقوق ماهانه نیز میتوان عیدی را محاسبه و سند حسابداری آنرا صادر نمود.
هر کارفرما باید طبق قوانین، حداقل دو برابر پایه حقوق و حداکثر سه برابر پایه حقوق قانون کار به کارکنان خود عیدی سالانه بدهد.
حال حداقل و حداکثر عیدی رو طبق تعریف قبلی محاسبه می کنیم:
حداقل عیدی سال ۱۴۰۰ = ۶۰ x حداقل دستمزد روزانه
۶۳۶،۸۰۹ x ۶۰=۳۸،۲۰۸،۵۴۰ حداقل عیدی سال
حداکثر عیدی سال ۱۴۰۰ = ۹۰ x حداقل دستمزد روزانه
۶۳۶،۸۰۹ x ۹۰=۵۷،۳۱۲،۸۱۰ حداکثر عیدی سال
بنابراین مبلغ عیدی سال ۱۴۰۰ بایستی عددی باشد مابین ۳۸،۲۰۸،۵۴۰ریال و ۵۷،۳۱۲،۸۱۰ ریال. بیایید با یک مثال به محاسبه عیدی بپردازیم:
فرض کنید حقوق روزانه یک شخص که یک سال کامل در یک شرکت کار کرده، ۸۵۰،۰۰۰ ریال می باشد. طبیعتا چون رقم حقوق روزانه ایشان از رقم حداقل حقوق قانون کار بیشتر است پس مبلغ عیدی آن بیشتر از حداقل مبلغ عیدی خواهد بود اما باید حداکثر نیز کنترل شود.
۸۵۰،۰۰۰ x ۹۰=۷۶،۵۰۰،۰۰۰
نکته: چون مبلغ محاسبه شده از حداکثر عیدی بیشتر است پس همان مبلغ ۵۷،۳۱۲،۸۱۰ ریال مبلغ درست عیدی ایشان می باشد.
محاسبات قبلی برای کارکنانی است که یک سال در یک واحد اقتصادی کار کرده اند. برای کسانیکه سابقه کار کمتر از یک سال دارند، کافی است به نسبت تعداد روزهای کارکرد محاسبه کنیم. حال فرض کنیم کارمند مثال قبلی شش ماه از سال را کار کرده است:
(۵۷،۳۱۲،۸۱۰÷۱۲ )x ۶=۲۸،۶۵۶،۴۰۵
نکته: اگر کارکرد کارگر ماهانه کامل نباشد، به راحتی با تبدیل به روز می توان عدد دقیق عیدی را محاسبه کرد. محاسبه عیدی کارگری به ۱۵۶ روز کارکرد با همان حقوق روزانه:
(۵۷،۳۱۲،۸۱۰÷۳۶۵)x ۱۵۶=۲۴،۴۹۵،۳۳۸
امیدوارم مطالب و مثالهایی که گفته شد، برایتان کارساز بوده و سوال های شما را در خصوص محاسبه عیدی کارکنان سال ۱۴۰۰ را برآورده نماید. در پست بعدی نحوه محاسبه حق سنوات کارکنان را توضیح خواهیم داد.
اگر این مطلب برایتان مفید بوده، لطفا با بقیه دوستان و حسابداران هم به اشتراک بزارید.
موفق باشید