در معاملات غیرنقدی از قبیل
فروش اقساطی
اجاره به شرط تملیک
قراردادهای پیمانکاری و مشاوره ای
چگونه مالیات ارزش افزوده شناسایی و پرداخت می شود؟
نحوه محاسبه و پرداخت مالیات ارزش افزوده معاملات غیرنقدی
قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده، از تاریخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۳ اجرائی شده است. از زمان ابلاغ این قانون سوالات زیادی مطرح شده که ما هم به نوبه خود سعی داریم تا به مهمترین آنها بپردازیم.
یکی از سوالات طرح شده، نحوه محاسبه و پرداخت مالیات ارزش افزوده معاملات غیر نقدی مانند: فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک و قراردادهای پیمانکاری و مشاوره ای می باشد.
برای اینکه تفاوت معاملات نقدی و غیرنقدی و نحوه برخورد با شیوه محاسبه و پرداخت مالیات ارزش افزوده آنرا به خوبی درک کنیم، مبانی قانونی مرتبط را شناسایی و بیان می کنیم.
ماده ۳ قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده: تاریخ تعلق مالیات و عوارض تاریخ صدور صورتحساب مطابق با مقررات است.
ماده ۴ قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده: مودی مکلف است حداکثر تا پایان ماه پس از هر دوره مالیاتی، کل مالیات و عوارض متعلق آن دوره پس از کسر اعتبار مالیاتی، پرداخت نماید.
تبصره ۱ ماده ۴ قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده: اصل بر نقدی بودن معاملات است مگر اینکه نسیه بودن معامله از طریق طرفین در سامانه مودیان ثبت و به تایید برسد.
با در نظر گرفتن موارد فوق الذکر، معاملات نقدی و غیر نقدی هیچ تفاوتی با هم نداشته و بایستی پس از صدور صورتحساب مربوطه، مالیات و عوارض آن پرداخت شود.
اما اینطور نیست…
طبق تبصره ۲ ماده ۴ قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده، در معاملات غیر نقدی نظیر فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک و قراردادهای پیمانکاری و مشاوره ای، تاریخ تعلق مالیات و عوارض همان تاریخ صدور صورتحساب است لکن پرداخت مالیات و عوارض فروش این نوع معاملات را تا زمان پرداخت ثمن معامله توسط خریدار یا مبلغ قرارداد توسط کارفرما، متناسبا، به تاخیر بیندازد.
بدیهی است سازمان امور مالیاتی تا زمان پرداخت مالیات و عوارض فروش این نوع معاملات توسط کارفرما یا خریدار، مودی را جریمه نخواهد کرد.
خلاصه موارد مطروحه را در اسلاید بعدی بصورت شماتیک ببینید.
نوع معامله تاریخ تعلق تاریخ پرداخت مالیات و عوارض
نقدی تاریخ صدور صورتحساب حداکثر یکماه پس از انقضای دوره مالیاتی
غیرنقدی تاریخ صدور صورتحساب زمان پرداخت ثمن معامله توسط خریداریاکارفرما