مفاصا حساب در لغت در معنای تسویه حساب می باشد.بعبارت کلی، هنگامی که قراردادی به اتمام می رسد، باید حسابرسی و تسویه حساب صورت بگیرد. مفاصا حساب برگه ای است که به عنوان تسویه حساب به کسی تحویل داده می شود که درآمد هزینه با او بوده است.در واقع مفاصا حساب برای شفاف سازی حساب های مالی، بیمه ای، پیمانکاری و مالیاتی صورت میگیرد. در سند مفاصا حساب تمام جزئیات حسابهای بدهکاری و بستانکاری و مراحل تسویه حساب شرح داده می شود.مفاصا حساب جهت شفاف سازی حسابها وانجام امور تسویه صادر می شود و در کسب و کارها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
انواع مفاصا حساب به شرح زیر می باشد:
مفاصا حساب ساختمان
مفاصا حساب مالیاتی
مفاصا حساب نقل و انتقال سهام
مفاصا حساب خودرو
مفاصا حساب بیمه
مفاصا حساب بیمه چیست؟
به تسویه حساب کردن با سازمان تامین اجتماعی مفاصا حساب بیمه می گویند و بر اساس ماده ۳۷ و ماده ۳۸ قانون تامین اجتماعی و با توجه به مراحل درخواست تسویه حساب بیمه انجام می گیرد.
در طی فرایند مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی، نامه تسویه حساب بیمه تهیه و ارائه می شود. در نامه تسویه حساب فاکتور های مالی و گزارشهایی ذکر می شود که نشان می دهد با سازمان تامین اجتماعی تسویه شده است و به پیمانکار جهت تسویه حساب تحویل می شود.
ماده ی ۳۷ : تسویه حساب برای انتقال، رهن و اجاره ملک صورت میگیرد که انتقال دهنده باید مفاصا حساب سازمان را دریافت کرده و به گیرنده تحویل دهد.
ماده ۳۸: زمان بستن قرارداد، انتقال دهنده وظیفه دارد که در اتمام قرارداد، مفاصا حساب را دریافت کرده وآن را به گیرنده تحویل دهد. این عملیات به معنای پایان قرار با بیمه است.
مفاصا حساب مالیاتی چیست؟ به دریافت برگه تسویه بدهی مالیاتی مفاصا حساب مالیاتی گویند.
مودیان موظف هستند پس از ارائه صورت حساب های سود و زیان، مدارک و اظهار نامه مالیاتی خود را به اداره دارایی تحویل دهند.
سپس پس از بررسی به آن ها صورت حسابی مبنی بر بدهی مالیاتی خود دریافت می کنند که باید آن را تسویه کنند و پس از انجام، می توانند مفاصا حساب مالیاتی خود را دریافت کنند.
در واقع مفاصا حساب مالیاتی پس از تایید صحت مدارک و تسویه حساب مالیاتی صادر می شود.