حق اولاد کمک هزینه ای برای مخارج فرزندان بیمه شدگان است که مبلغ آن، معادل ۳ برابر حداقل مزد روزانه اعلامی وزارت کار برای هر فرزند در هر ماه است. همچنین این مبلغ طی هر سال، با افزایش حداقل دستمزد نیز افزایش پیدا می کند. تا پیش از سال ۱۳۹۲مقرراتی مبینی بر پرداخت حق اولاد تنها برای دو فرزند وجود داشت اما با توجه به تغیرات اعمال شده، در حال حاضر محدودیتی برای تعداد فرزندان وجود ندارد. یعنی در صورت امکان، حق اولاد برای همه فرزندان باید پرداخت شود.
فرمول محاسبه حق اولاد :
حداقل دستمزد روزانه کارگر × ۳ × تعداد فرزندان مشمول
مثال:
حق اولاد برای ۱ فرزند در سال۱۴۰۰
(معادل ۳ برابر حداقل دستمزد روز انه ۱۴۰۰) :
۲،۶۵۵،۴۹۵=۸۸۵،۱۶۵×۳×۱
شرایط پرداخت کمک هزینه حق اولاد چیست؟
مطابق با ماده ۸۶ قانون کار کمک هزینه حق اولاد هم به زن و هم به مرد تعلق می گیرد. البته لازم به ذکر است جهت دریافت حق اولاد می بایست شروط زیر رعایت شود :
۱- سن فرزندانی که به والدینشان حق اولاد تعلق می گیرد باید زیر ۱۸ سال باشد یا مشغول به تحصیل باشند.
۲-فرزندان بالای ۱۸ سال که به دلیل بیماری یا نقص عضو، گواهی کمیسیون های پزشکی را دریافت کرده اند و می توانند اثبات کنند که شرایط کار کردن برای آن ها فراهم نیست، می توانند از حق اولاد نیز بهره مند شوند.
۳-کارگران برای دریافت حق اولاد لازم است ۷۲۰ روز سابقه بیمه داشته باشند.
۴-کارگر مشمول مقررات قانون تامین اجتماعی باشد به عبارت دیگر، بیمه شده تامین اجتماعی باشد. افرادی که تحت پوشش سایر صندوقهای تعریف شده هستند، حق اولاد یا عائله مندی را با شرایط متفاوتی دریافت خواهند کرد.
نکته اول : در مواردی که زن و مرد هر دو در یک کارگاه مشغول به فعالیت باشند، در صورت داشتن شرایط فوق هر کدام به تنهایی محق دریافت حق اولاد هستند.
نکته دوم: فرزند دختر تا قبل از ازدواج و به شرط عدم اشتغال مشمول دریافت حق اولاد و فرزند پسر بالای ۱۸ سال تا قبل از ازدواج و به شرط تحصیل محق دریافت حق اولاد می شود.
نکته سوم: حق اولاد معاف از بیمه بوده و مشمول مالیات می باشد.