خانه » حسابداری بین الملل و استانداردهای حسابداری بین المللی گزارشگری مالی-بخش چهارم

حسابداری بین الملل و استانداردهای حسابداری بین المللی گزارشگری مالی-بخش چهارم

ifrs

دلایل هماهنگ سازی استانداردهای حسابداری

در شرایط کنونی اقتصاد جهانی تحت تاثیر تجارت جهانی است. به عنوان مثال شرکتهای بین المللی ممکن است بیش از یک دفتر داشته باشند و امکانات تولید و توزیع آنها در سراسر جهان گسترده باشد. عواملی همچون قیمت کالاها، نرخ بهره و نرخ های تبدیل ارز در سطح جهانی به هم وابسته است در نتیجه دولتها از هماهنگ سازی روشهای حسابداری حمایت میکنند. (درخشان اصل و شیپوریان، ۱۳۹۰)

صورتهای مالی بر اساس استاندارد های ملی خیلی مفید نیستند. زیرا شرکتهای چند ملیتی باید گزارشهای مالی متعددی را برای هر کشوری تهیه کنند که در آن فعالیت دارند. دلایل استاندارد سازی در سطح بین المللی می تواند همان دلایل استاندارد سازی در سطح ملی باشد:

۱- استفاده کنندگان: هماهنگ سازی باید صورت پذیرد تا سرمایه گذاران بین المللی توانایی درک و مقایسه صورتهای مالی شرکتهای مختلف در کشورهای مختلف را داشته باشند.

۲- ارائه کنندگان: نیاز شرکتها به تامین مالی خارج از کشور و ورود به بورسهای مختلف و انتشار صورتهای مالی متفاوت می باشد.

۳- حرفه: بکار گیری نیروهای متخصص بین المللی در حسابداری. (دیگان و آنرمن، ۲۰۱۱)

سایر موارد استفاده استاندارد های بین المللی حسابداری

– مبنایی برای الزامات حسابداری ملی

– محک بین المللی برای برخی کشور ها که مقرراتشان را خودشان ایجاد می کنند

– استفاده توسط مجموعه بانک جهانی

فواید هماهنگ سازی

۱- آسان شدن فرآیند شناخت و اندازه گیری و همچنین افزایش قابلیت مقایسه اطلاعات مالی بین المللی شده که این باعث میشود سرمایه گذاران، تحلیل گران و اعتبار دهندگان خارجی قادر به درک صحیح صورتهای مالی و قابلیت اتکای به آنها را داشته باشند تا بتوانند تصمیمات سرمایه گذاری درستی بگیرند. این موضوع باعث حذف بزرگترین مانع بر سر راه سرمایه گذاری بین المللی می شود. (شباهنگ، ۱۳۸۳)

۲- هماهنگ سازی باعث صرفه جویی در زمان و پول از طریق یکسان سازی اطلاعات مالی مختلف میشود چون در غیر این صورت برای رعایت قوانین ومقررات ملی مختلف بایدگزارشهای مالی متعددی تهیه شود.

۳- انتخاب و استفاده از استانداردهای هماهنگ گزارشگری مالی برای شرکت های پذیرفته شده در بورس اتحادیه اروپا،گام مهمی به سوی بازار سرمایه واحد اروپا خواهد بود و پذیرش آن استانداردها توسط کمسیون بورس اوراق بهادار آمریکا باعث خواهد شد که تفاوتی بین اصول پذیرفته شده حسابداری آمریکا و بقیه کشورها وجودنداشته باشد. (شباهنگ، ۱۳۸۳)

۴- هماهنگ سازی باعث ارتقای میزان توجه به استانداردهای بین المللی حسابداری در سراسر جهان شده در حالی که با شرایط اقتصادی قانونی واجتماعی نیزمطابقت دارد.

۵- هماهنگ سازی در صورت مشابه بودن نحوی ارائه آموزشهای لازم و ارتقای مهارتها و دانش حرفه ای افراد در کشورهای مختلف امکان ایجاد فرصتهای شغلی زیادی برای کارکنان و متخصصان حسابداری خلق میشود. (خوش طینت و همکاران، ۱۳۸۳)

موانع هماهنگ سازی

۱- مهمترین مانع وجود تفاوت قابل ملاحظه بین روشهای حسابداری کشور های مختلف، فقدان نهاد های حسابداری حرفه ای قوی در بعضی از کشورها و تفاوت در سیستم های اقتصادی و حسابداری است.

۲- ملی گرایی نیز تهدید جدی برای هماهنگ سازی است. به خصوص اگر کشورها در سپردن کنترل مقررات حسابداری خود به دیگران محتاط باشند.

۳- تفاوتهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در کشورهای مختلف مانعی در مقابل تفسیر صورتهای مالی می باشد، حتی اگر با استفاده از اصول حسابداری یکسان، تنظیم شده باشند.چرا که نیازها و چشم اندازها در هر جامعه ای متفاوت از دیگری می باشد.به طور مثال در انگلستان، سازمانهای حرفه ای تدوین کننده استانداردهای حسابداری هستند در حالی که در فرانسه این مسئولیت بر عهده دولت است .

۴- نبود نیروهای متخصص و موسسات بزرگ حسابرسی در کشورهای در حال توسعه باعث عدم توانایی این کشورها در اجرای مقررات بین المللی حسابداری می شوند.البته برخی از کشورها به دلیل وجود شرایط سیاسی اجازه ورود به این موسسات و متخصصان را نمی دهند. (درخشان اصل و شیپوریان، ۱۳۹۰)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *